vineri, 11 ianuarie 2013

Minciuna in adevar

Cum poti sa afli unde duce o informatie sau un sentiment, spre adevar sau minciuna?
Minciuna dulce e deseori un adevar subiectiv.
Cand esti pregatit sa cauti adevarul obiectiv?
De curand am descoperit matematic ca un adevar constient spus/ crezut/ simtit pe jumatate reprezinta o minciuna. Oare o minciuna reprezinta o jumatate din adevar?
Adevarul subiectiv cred este un adevar pe jumatate spus, caci e foarte greu sa memorezi si sa transmiti faptele/ evenimentele/ datele de care nu esti multumit, adica care iti scade multumirea de sine. Radu Herjeu comenta intr-un eseu: "Atunci cand crezi cu tarie in ceva, pentru ca ai nevoie sa crezi, transformi totul in adevarul tau. Viata ta se muleaza pe acest adevar. Toate lucrurile, oamenii, ideile intra in universul tau doar dupa ce au trecut prin acest sablon, devenit Adevarul. ... Falsificarea adevarului inseamna minciuna.Atunci cand nu exista adevar si, in consecinta, nu exista nici minciuna, ce inteles mai are cuvantul “incredere” ? ". Tind sa fiu de acord cu acest punct de vedere si mi-am propus sa am adevaruri pozitive - ganduri pozitive- ganduri constructive pentru mine si pentru cei la care tin.
Tu ce adevaruri decizi sa ai?
Increderea este conform DEX-ului un crezamant, un sentiment de convingere, nadejde, siguranta. A avea incredere ar insemna sa nutresti aceste sentimente pentru cineva/ceva si sa concida pachetul tau de adevaruri cu al lui. Oare de ce uneori strainii au increderea sa iti povesteasca viata lor de-a fir a par? Poate fiindca nu este interesat de pachetul tau de adevaruri si intr-un termen determinat el stie ca va pleca din viata ta.

Un comentariu:

  1. Da, un adevar pe jumatate spus e o minciuna intreaga, si tu stii, ca daca intr-un pahar cu apa curata pui o picatura de altceva, ai stricat puritatea apei. Noi oamenii puutem emite constient sau inconstient ganduri, idei, convingeri, etc. adevarate sau false, sau chiar mai rau, un adevar amestecat cu o cantitate de minciuna, insa ceea ce ar trebui sa ne alarmeze este, nu ce am spus, ci care sunt efectele produse ca urmare a ce am spus, pentru ca inca nu a desfiintat nimeni principiul actiunii si reactiunii, si orice lucru gand sau vorba produce efecte in viitor.
    Increderea, dupa mine, este un efect produs ca urmare a unor actiuni(vorbe,emotii, fapte) emise de cineva catre un receptor, caruia i se muleaza perfect actiunle emise, si atunci receptorul raspunde cu acest sentiment, incredere, si ofera baza suport pentru construirea de relatii. Nu vorbesc acum de intentii care pana la urma tin de disponibilitatea si de interesul de a spune sau nu adevarul. Ca si concluzie, daca m-ai intreba pe mine, ma straduiesc, imi impun, sa spun adevarul din inima, oricare ar fi consecintele, care pana la urma sunt mai bune decat consecintele minciunii.

    RăspundețiȘtergere